Tarinamme

Vesitehtaasta olutpanimo 1920-1930

Kemin panimo 1920-1930. Heikki Tuomisto, perhe ja panimon väki
Kemin panimo 1920-1930. Heikki Tuomisto, perhe ja panimon väki

Vuonna 1920 Kemiin perustettiin Kemin Työväen virvoitusjuomatehdas, jota tunnettiin myös nimellä "Vesitehdas". Tehtaan johtajana oli Heikki Tuomisto, joka aloitti samaan aikaan olutpanimon rakentamisen omaa taloaan vastapäätä, Kaivokadun ja Valtakadun risteykseen. Vesitehtaan yhteyteen syntyikin olutpanimo, koska paikalla oli sopivasti vesikaivo. 

Olutta tehtiin poltetusta ja polttamattomasta ohrasta, muun muassa portteria. Mukana toiminnassa oli työläisiä ja porvareita. Heikin lapset olivat tuttu näky leikkimässä työntekijöiden kanssa. 1930-luvulla tehdas jouduttiin myymään Tornioon, jolloin siitä tuli historiakirjoituksen mukaan Lapin Kullan alkulähde.

Yksi Heikin lapsista, Terttu Tuomisto (1921-2017) on kirjoittanut omaelämäkertakirjan, jossa hän on kertonut myös koko oluttehtaan tarinan. Terttu joutui muuttamaan Neuvostoliittoon vuonna 1933 ja palasi Suomeen vasta 1986, Mihail Gorbatshovin presidenttiyden aikana. Tertun elämä Neuvostoliitossa vei hänet Vladivostokiin asti, jossa on syntynyt 3 lasta ja lapsenlapsia. 

Yksi Tertun lapsista Paavo Tuomisto (1949-2020) syntyi Vladivostokissa, jossa hän perusti perheen. Nyt Tertun ja Paavon Suomessa asuvat jälkeläiset ovat päättäneet elvyttää Kemin nimeä kantavan oluttuotannon ja kunnioittaa näin edesmenneiden sukulaisten elämäntyötä sekä kaupungin juomaperinteitä.

Uuden olutmerkin nimeksi on annettu "Old Kemi". Vaikka olut onkin etelälappilainen, ensimmäinen tuotanto aloitetaan UGB-panimossa Lohjalla, koska sen toimintamalli tukee voimakkaasti juuri aloittelevia oluentekijöitä. 

On suunnitteilla osakeanti, jonka tarkoitus on perustaa panimon Kemiin. Osakeanti alkaa 1.2.2022 ja päättyy 31.07.2022.

Nykypäivä

YHTEISTYÖ UGB:N KANSSA ALKAA

UG Brewery valmistaa ja myy Old Kemi - olutta alkaen 10.12.2020, kiitos sen inhimilliselle konseptille ja mahdollisuudelle nostaa perinne menestyksiksi pienistä askeleista. Joulukuussa 2020 tulee kerralla 3 eri makua.

Koska tämä tapahtuu tasan 100 vuoden päästä tarinan alkamisesta - pulloissa ja tölkeissä lukee juhlavuoden 100 v-merkintä, joka tulee vain seuraaviin oluisiin: porter pullossa, tumma vehnä ja stout ja IPA tölkeissä, vain juhlavuoden kunniaksi.

Tulevaisuuden suunnitelmat

On tarkoitus perustaa oma Old Kemi panimo Kemiin vuona 2022 (arvio - syksy), jossa olisi itse panimo, panimobaari ja myymälä. Panimo järjestää panimokierroksia ja valmistaa tilausolutta.

Palvelemme sekä ravintoloitsijoita että ruokakauppiaita, jotka haluavat perinteitä vaalivan makuelämyksen valikoimiinsa. Old Kemillä on tavoitteena perustaa oma panimo Kemiin lähitulevaisuudessa, kysynnän kasvaessa sekä tehdä maukkaista oluistamme menestyvä vientituote. 

Panimon paikaksi on kaavailtu vanha Postin talo Kemin Rautatieaseman vieressä. Panimon tuotantokapasiteetti on alussa pienempi, noin 60 000 l/ vuosi, mutta tavoitteena on valmistaa 150 000 l - 200 000 l/ vuosi jo 3 vuoden päästä, ja laajentaa kapasiteettia nopeasti ylöspäin.

Old Kemi Panimo tulee valmistamana perinteisimpiä makuja suomalaisten ja vieraiden iloksi.

Lisätietoa: toimisto@oldkemi.fi 

You are about to visit a site that has information about products that contain alcohol.

ARE YOU AT LEAST 18 YEARS OLD?


Olet siirtymässä sivustolle, jolla on tietoa alkoholia sisältävistä tuotteista.

OLETKO VÄHINTÄÄN 18-VUOTIAS?