Tarinamme

Kemin panimo 1920-1930. Heikki Tuomisto, perhe ja panimon väki
Kemin panimo 1920-1930. Heikki Tuomisto, perhe ja panimon väki

Vesitehtaasta olutpanimo 1920-1930

Vuonna 1920 Kemiin perustettiin Kemin Työväen virvoitusjuomatehdas, joka tunnettiin myös nimellä Vesitehdas. Tehtaan johtajana oli Heikki Tuomisto, joka aloitti samaan aikaan olutpanimon rakentamisen omaa taloaan vastapäätä, Kaivokadun ja Valtakadun risteykseen. Vesitehtaan yhteyteen syntyikin olutpanimo, koska paikalla oli sopivasti vesikaivo. 

Olutta tehtiin poltetusta ja polttamattomasta ohrasta, olutlaatuina mm. portteria. Mukana toiminnassa oli työläisiä ja porvareita. Heikin lapset olivat tuttu näky leikkimässä työntekijöiden kanssa. 1930-luvulla tehdas jouduttiin myymään Tornioon, jolloin siitä tuli historiakirjoituksen mukaan Lapin Kullan alkulähde.

Yksi Heikin lapsista, Terttu Tuomisto (1921-2017) on kirjoittanut oman elämäkertakirjan, jossa hän kertoo myös koko Kemin Vesitehtaan tarinan. Terttu muutti Neuvostoliittoon vuonna 1933 ja palasi Suomeen vasta 1986, Mihail Gorbatshovin presidenttiyden aikana. Tertun elämä Neuvostoliitossa vei hänet Vladivostokiin asti, jossa hän meni naimisiin, ja hänelle syntyi 3 lasta sekä lapsenlapsia. 

Terttu Tuomiston poika Paavo Tuomisto (1949-2020) syntyi Vladivostokissa, jossa hän asui lapsuutensa, nuoruutensa ja myöhemmin aikuistuessaan perusti perheen. Nyt Terttu-mummon ja poikansa Paavon Suomessa asuvat jälkeläiset päättivät elvyttää Kemin nimeä kantavan oluttuotannon ja kunnioittaa näin edesmenneiden sukulaisten elämäntyötä, sekä Kemin virvoitusjuomatehtaan ja olutpanimon perinteitä.

Terttu Tuomiston lapsenlapsen Ivanin v. 2020 perustama olutmerkki sai nimekseen OLD KEMI. Sen taustalla elää vahvasti lappilainen sielu, joka haluttiin tuoda esille kuvaamaan oluiden vahvaa luonnetta.

2020

Yhteistyö UG Breweryn kanssa

Lohjalla sijaitseva United Gypsies Brewery alkoi valmistaa Old Kemi -oluita joulukuussa 2020. Panimon kapasiteetti ja osaaminen alalta olivat merkittäviä tekijöitä yhteistyökumppanin valinnassa.

UG Breweryn konseptista voit lukea lisää tästä linkistä: www.unitedgypsies.fi

OLD KEMI -olutmerkin perustaminen tapahtui vuonna 2020, tasan 100 vuoden päästä siitä kun Kemin Työväen virvoitusjuomatehdas perustettiin. Tästä syystä OLD KEMI -olutpulloihin ja -tölkkeihin painettiin maininta 100 years. Myös alkuperäinen Kemin Vesitehtaan perustamisvuosi 1920 haluttiin säilyttää, koska se luo perustan koko OLD KEMI -olutmerkin tarinalle. 

Tulevaisuuden näkymät

Tällä hetkellä etsimme kumppaneita, joiden kanssa voimme kehittää toimintaamme monipuolisesti.

Tavoitteenamme on oman panimon avaaminen Kemiin historiaa kunnioittaen - sinne mistä OLD KEMIn tarina alkaa. Meille tärkeää on perinteiden ja historian vaaliminen, ja sen vuoksi uskomme OLD KEMI -olutmerkin mahdollisuuksiin. Kuusi eri oluttyyppiämme on valmistettu ammattitaitoisesti, tarkkaan mietityillä resepteillä, joten oluen laatu ja miellyttävä oluen nauttimisen makuelämys takaavat sen, että OLD KEMI -oluet ovat vahva ja menestyvä vientituote.

 Olemme erittäin kiinnostueita viemään OLD KEMI -oluet myös ulkomaille, sillä taustaltamme löytyy vahva osaaminen ulkomaan viennistä. Seuraava mahdollinen vientimaa jonka markkinoita tavoittelemme innokkaasti on UK.

Old Kemi valmistaa laadukkaita oluita kaikille; niin suomalaisten itsensä kuin ulkomaalaisten vieraidenkin iloksi.

Lisätietoa: toimisto@oldkemi.fi 

You are about to visit a site that has information about products that contain alcohol.

ARE YOU AT LEAST 18 YEARS OLD?


Olet siirtymässä sivustolle, jolla on tietoa alkoholia sisältävistä tuotteista.

OLETKO VÄHINTÄÄN 18-VUOTIAS?