Tarinamme

Vesitehtaasta olutpanimo 1920-1930

Kemin panimo 1920-1930. Heikki Tuomisto, perhe ja panimon väki
Kemin panimo 1920-1930. Heikki Tuomisto, perhe ja panimon väki

Vuonna 1920 Kemiin perustettiin Kemin Työväen virvoitusjuomatehdas, jota tunnettiin myös nimellä "Vesitehdas". Tehtaan johtajana oli Heikki Tuomisto, joka aloitti samaan aikaan olutpanimon rakentamisen omaa taloaan vastapäätä, Kaivokadun ja Valtakadun risteykseen. Vesitehtaan yhteyteen syntyikin olutpanimo, koska paikalla oli sopivasti vesikaivo. 

Olutta tehtiin poltetusta ja polttamattomasta ohrasta, muun muassa portteria. Mukana toiminnassa oli työläisiä ja porvareita. Heikin lapset olivat tuttu näky leikkimässä työntekijöiden kanssa. 1930-luvulla tehdas jouduttiin myymään Tornioon, jolloin siitä tuli historiakirjoituksen mukaan Lapin Kullan alkulähde.

Yksi Heikin lapsista, Terttu Tuomisto (1921-2017) on kirjoittanut omaelämäkertakirjan, jossa hän on kertonut myös koko oluttehtaan tarinan. Terttu joutui muuttamaan Neuvostoliittoon vuonna 1933 ja palasi Suomeen vasta 1986, Mihail Gorbatshovin presidenttiyden aikana. Tertun elämä Neuvostoliitossa vei hänet Vladivostokiin asti, jossa on syntynyt 3 lasta ja lapsenlapsia. 

Yksi Tertun lapsista Paavo Tuomisto (1949-2020) syntyi Vladivostokissa, jossa hän perusti perheen. Nyt Tertun ja Paavon Suomessa asuvat jälkeläiset ovat päättäneet elvyttää Kemin nimeä kantavan oluttuotannon ja kunnioittaa näin edesmenneiden sukulaisten elämäntyötä sekä kaupungin juomaperinteitä.

Uuden olutmerkin nimeksi on annettu "Old Kemi". Vaikka olut onkin etelälappilainen, ensimmäinen tuotanto aloitetaan UGB-panimossa Lohjalla, koska sen toimintamalli tukee voimakkaasti juuri aloittelevia oluentekijöitä. 

Nykypäivä

YHTEISTYÖ UGB:N KANSSA ALKAA

UG Brewery valmistaa ja myy Old Kemi - olutta alkaen 10.12.2020, kiitos sen inhimilliselle konseptille ja mahdollisuudelle nostaa perinne menestyksiksi pienistä askeleista. 

Koska tämä on tapahtunut tasan 100 vuoden päästä tarinan alkamisesta - pulloissa ja tölkeissä on lukenut  juhlavuoden 100 v-merkintä, ja me säilytimme myös vuoden 1920 etiketissämme. 

Tulevaisuuden suunnitelmat

Old Kemi etsii sijoittajia kotimaisen ja kansainväliseen Old Kemi myynnin laajentamiseen.

On tarkoitus perustaa oma Old Kemi panimo Kemiin, mutta toistaiseksi toimimme kiertolaispanimona.

Palvelemme sekä ravintoloitsijoita että ruokakauppiaita, jotka haluavat perinteitä vaalivan makuelämyksen valikoimiinsa. Old Kemi on tarkoitus viedä eri maihin, joten tästä on tulossa myös vahva ja menestyvä vientituote. Tällä hetkellä on kehitteillä UK vienti.

Old Kemi Panimo tulee valmistamana perinteisimpiä makuja suomalaisten ja vieraiden iloksi.

Lisätietoa: toimisto@oldkemi.fi 

Ota yhteyttä tänään 

You are about to visit a site that has information about products that contain alcohol.

ARE YOU AT LEAST 18 YEARS OLD?


Olet siirtymässä sivustolle, jolla on tietoa alkoholia sisältävistä tuotteista.

OLETKO VÄHINTÄÄN 18-VUOTIAS?